Buletin informativ

SINDICATUL SANITAS TÂRGU-MUREȘ

 

Buletin informative

 

In data de 11.04.2018, reprezentanţii Sindicatului Sanitas Târgu-Mureș au negociat cu conducerile  Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu-Mureș si Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş cu privire la sporurile pentru condiții de muncă conform HG153/2018 care cuprinde Regulamentul de sporuri

Acest HG a fost publicat în 30 martie, iar în opinia Ministerului Sănătăţii s-ar aplica de la 1 martie, contrar oricăror dispoziţii legale în vigoare. Am căzut de acord la IUBCVT, sperăm că şi la SCJU, ca cel puţin pe luna martie oamenii să îşi primească acelaşi cuantum al sporurilor pe care l-au avut şi în luna precedentă

În ceea ce priveşte sporurile de condiții de munca aplicabile  după data de 1 aprilie, Sindicatul Sanitas Târgu-Mureș  a susținut că trebuie să negociem între limitele minime şi maxime cuprinse în regulament, întrucât  Legea cadru 153/2017 prevede la anexa 2 alin 2 art 7 că sporurile se acordă între limitele stabilite în Regulament in functie de condițiile de muncă.

Managementul, atât la IUBCVT Târgu-Mureș  cât şi la SCJU Târgu-Mureș, a venit cu precizarea că articolul 25 din lege limitează sporurile la 30% din fondul de salarii pe ordonator principal de credite. In  acest procent  intră atât sporul pentru condiţii de munca, plata  orele de sâmbătă şi duminică, gărzile şi orele pentru sărbători legale.

Ministerul Sănătății (care este ordonatorul principal de credite) a transmis Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș să se încadreze in 24% iar  Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu-Mureș 30% din fondul de salarii .

Noi am cerut Ministerului Sănătăţii, prin Federaţia SANITAS, să ni se transmită lista unităţilor din ţară, să vedem unde s-au alocat mai mult de 30%, atâta timp cât un spital clinic judeţean de urgenţă trebuie să se încadreze în 24%.

Managerii celor doua institutii au susținut că, în primul rând vor ţine cont de personalul care nu a beneficiat de mărire de salariu de la 1 martie 2018. Pentru personalul care a rămas la grila din 2018, vor calcula sporurile în funcţie de actualul regulament de sporuri, în limita maximă, astfel încât să nu aibă o scădere de salariu din punct de vedere net, sau dacă este scădere aceasta să fie minimă, iar fondul de sporuri care rămâne va fi repartizat proporţional în funcţie de regulamentul de sporuri, întregului personal chiar daca asta inseamna ca se vor acorda sporuri sub limita minima cuprinsa in HG153/2018.

Am comunicat managerilor că le înţelegem dificultatea de a se încadra in limitele bugetare, dar va trebui să aleagă ce articole din lege încalcă: ori încalcă articolul 25 care îi limitează bugetar, ori încalcă articolul 7, Anexa 2, Capitolul II din Legea 153/2017 care îi obligă să negocieze între limitele minime si maxime in functie de condițiile de muncă si nu de cui s-a mărit salariul. Ca atare, suntem de acord să nu scadă nimănui salariu dar nu ne-am dat acordul acestui mod de calcul, iar dacă nu se vor acorda sporurile, cel puţin la nivel minim prevazut in regulament, ne vom adresa instanţei la solicitarea dumneavoastră.

 

Astfel, va rugăm să NU semnați nici un act adițional

dacă nu sunteți de acord cu sporurile acordate.

 

La SCJU Târgu-Mureș  salariul de bază s-a majorat  prin  efectul legii prin decizie a managerului și nu act adițional, la SCJ Mureș s-au semnat acte adiționale, ambele modalități sunt perfect legale

La SCJ Mureș pe luna martie se vor acorda sporurile in cuantumul lunii trecute urmând ca după ce se primește procentul de la Consiliul Județean Mureș  în care  trebuie să se incadreze să negociem între limitele cuprinse in Regulament.

În data de 13.04.2018 are loc la București Consiliul Național al Federației Sanitas din România unde reprezentanții noștri vor fi prezenti si unde se va lua în discuție si modificarea de urgență  a legii 153/2017 astfel încât să nu mai existe diferențe in aplicarea majorărilor salariale între categoriile de personal ( medici, asistente, infirmier, ingrijitor de curatenie, brancardier, muncitori, tesa, etc) și anularea constrângerii bugetare cuprinsă in art 25 (plafonare la 30% din fondul de salarii a sporurilor)

Vă vom informa asupra formelor de protest ce vor urma.

 

A sosit momentul să arătăm că suntem uniți și nu lăsăm sa dezbine echipa medicală!

 

IMPREUNĂ SUNTEM MAI PUTERNICI

Leave a Comment

www.000webhost.com